Publicat el

El calamar i el llenguado: dos bons productes de temporada

Lenguado Sampera

Aquesta setmana volem destacar dos productes Sampera que són de temporada durant el mes de gener. Encara que el calamar i el llenguado són dues espècies que obtenen protagonisme en els nostres mercats durant tot l’any, sí que compten amb una temporalitat ideal pel seu consum, sobretot el llenguado que adquireix el seu millor moment de consum entre els mesos de gener i maig.

Per a augmentar les possibilitats que tasteu aquestes magnífiques espècies durant la seva millor època de l’any, des de Sampera hem volgut premiar-vos amb un descompte del 20% en aquests dos productes adquirint-los a través de la nostra botiga online. En 24 / 48h tindràs els productes a casa i podràs degustar-los cuinant-los a la teva manera o amb algunes de les idees que et donem a continuació.

Aprèn més sobre el calamar

El calamar és un mol·lusc cefalòpode que viu a prop del litoral. És una de les espècies marines que té un rang més ampli de dimensions, existeix des del “calamarsó” amb tan sols 15 cm de llargada fins al calamar “gegant” que pot arribar a assolir els 18 metres.

Una de les particularitats d’aquest animal és que té el sentit de la vista extremadament desenvolupat, és capaç de veure tant en la superfície com en les profunditats, de dia i de nit, en un rang de 360 graus.

Una altra de les seves curiositats és que la seva pell té unes cèl·lules pigmentades i el seu color varia en funció de l’estat d’ànim, podent arribar a ser gairebé transparent. Això li permet canviar de color quan se sent amenaçat, estratègia que combina amb l’expulsió de la seva tinta per a despistar als depredadors. Recents recerques han descobert que aquesta tinta de calamar, a més de servir com a condiment en diferents receptes, conté una sèrie d’aminoàcids molt eficaços en la prevenció i curació d’algunes malalties.

La millor època per a la pesca del calamar és en acabar l’estiu, des de tardor fins al mes de gener, encara que hi ha anys que s’ha allargat fins a la primavera. Es pesca a través d’arrossegament, tresmall o potera. Es troba al Mediterrani i a l’Atlàntic, passant per la part de la costa de Cadis a Portugal. La diferència entre ells es troba en la grandària dels ulls, que en el cas del Mediterrani sol ser més petita, a causa de la menor profunditat de les aigües.

Com a aliment, el calamar és molt popular. El seu cos pot tallar-se en filets plans o cèrcols. La forma més freqüent de preparació, als països mediterranis, és tallat en cèrcols o en petits trossos, arrebossat amb farina i fregit. Encara que també és comú a la planxa, amb una mica d’all i julivert o guisat, moltes vegades, amb la seva pròpia tinta.

Calamar Sampera
Calamar Sampera

Aprèn més sobre el llenguado

El llenguado és un peix blanc i de forma plana. Sol habitar en aigües temperades i sobre els 100 metres de profunditat en fons coberts de sorra. Es reprodueix durant els mesos d’hivern i la seva millor època de pesca i consum és de gener a maig.

Es troba al Mediterrani o a l’Atlàntic, principalment a la Bretanya Francesa, i es pesca a través de xarxes de tresmall o arrossegament.

Una de les seves curiositats és que, de la mateixa manera que hem comentat anteriorment amb el calamar, s’adapta al seu entorn modificant el color. La seva pell pot adquirir tonalitats arenoses i camuflar-se entre les roques i la sorra per a passar desapercebut, defensar-se dels depredadors i aguaitar a les seves preses.

El llenguado presenta infinitat de virtuts culinàries i el seu valor nutricional és ric, molt recomanat per a la nostra salut. Encara que a la planxa ja resulta deliciós, admet moltes salses que milloren encara més el seu sabor, com la salsa marinera que dóna resultat al famós plat de llenguado a la “meunière”, o la salsa de bolets, de cítrics etc.

Llenguado Sampera

En conclusió, qualsevol d’aquests dos productes de mar és ideal per a elaborar un bon àpat i gaudir de la qualitat d’un producte gourmet a casa. Ara, més que mai, adquireix-los a la nostra botiga online i beneficia’t del 20% de descompte en calamar i llenguado de Sampera.