Publicat el

És temps de bacallà

Bacallà Skrey Sampera

A Sampera acomiadem l’hivern i donem la benvinguda a la primavera amb un producte de temporada com el bacallà.

S’apropa la Setmana Santa, una de les èpoques de l’any on, en la gastronomia, el peix adopta el paper protagonista. I és que tradicionalment el Divendres Sant no es menjava carn, i tot i que avui en dia no se li dona tanta importància a aquest fet, sí que és cert que moltes famílies encara comparteixen aquest costum. El bacallà, a més de ser un dels peixos més preuats del mercat,  és un dels més cuinats en aquesta època de l’any ja que es troba en plena temporada.

Tot seguit, parlarem d’algunes curiositats sobre aquest peix i sabrem perquè es tracta d’un veritable tresor culinari. 

Un repàs d’història

Durant la quaresma, històricament, el bacallà ha estat un dels productes més consumits per la seva bona conservació en sal i, per tant, la seva capacitat de mantenir-se en bon estat durant tota aquesta època d’abstinència de carn.

Les particularitats del “bacallà skrei”

Tot i que l’espècie de bacallà durant tot l’any és la mateixa (Gadus Morhua), trobem tres varietats d’aquest, on l’“Skrei” es situa com el millor de la categoria. Skrei vol dir nòmada i  com bé diu el seu nom, es desplaça des del mar de Barents, situat al nord del Cercle Polar Àrtic, fins a les aigües de la costa nord de Noruega per fresar. Durant el seu viatge pot portar entre 400.000 i 5 milions d’ous i en el desplaçament per les aigües més fredes del planeta desenvolupa un múscul i un greix que el protegeixen del fred, i a la vegada, fan que la seva carn sigui més ferma, blanca i sucosa en el moment de consum. Aquest és un dels motius pels quals, a la cuina, aquest producte té un valor diferencial.

Mentre que l’skrei seria la gamma més premium de bacallà que es captura entre gener i abril, també existeixen altres varietats com el bacallà “shiny” de pell brillant, que el podem trobar durant tot l’any al mercat i que gairebé iguala la qualitat del skrei. I per últim, existeix el bacallà “skinny”, que correspondria a una varietat de bacallà més prim.

Del bacallà ens ho mengem tot!

Un altre curiositat interessant, és que del bacallà s’aprofita absolutament tot. Des de la carn blanca i ferma del seu llom fins a parts com la pell, els ous  o ovades, les galtes, el fetge, l’estómac o les cocotxes. A més a més, cal tenir en compte que aquestes parts segueixen tenint un alt valor gastronòmic. A Noruega, per exemple, cuinen el fetge i les cocotxes bullides i ho acompanyen de ceba picada, donant lloc a un plat ben típic anomenat “mølje”.

Des de Sampera, apostem pel “tall tradicional” on aprofitem diferents parts com el llom, la cua, la ventresca o la part del llom anomenada “selecte”. Així maximitzem les possibilitats culinàries d’aquets producte.

La pesca del bacallà Skrei  

El seu mètode de captura és realment estricte i meticulós. L’skrei només pot capturar-se entre els mesos de gener i abril, com ja hem dit. La data exacte depèn de l’arribada del peix a les costes de Noruega, que varia segons el número d’ous que transporten i les condicions climàtiques. Es pesca en barques petites que capturen el bacallà i desembarquen de forma constant. Quan el pesquen el dessagnen, li treuen el cap i el processen adequadament mantenint una temperatura baixa, al voltant dels 0ºC per no modificar el seu estat natural.  Així doncs, la seva qualitat es manté fins a 12 dies després de la captura, arribant aquí en perfectes condicions organolèptiques.

Pesca del Skrei

A les peixateries Sampera, dins d’Ametller Origen i a la botiga online, aquest producte arriba després de dos o tres dies d’haver estat pescat a les costes de Noruega o Dinamarca, mantenint 100% la seva frescor perquè el consumidor pugui gaudir d’un sabor ben autèntic.  

Receptes típiques de bacallà

Com ja hem dit, per Setmana Santa és una de les èpoques clàssiques per cuinar bacallà, i així es demostra amb la infinitat de receptes existents. Cadascú fa una proposta culinària individualitzada, però moltes s’assimilen entre elles.  

Una de les receptes més típiques d’aquest peix consisteix en cuinar-lo enfarinat i fregit amb oli d’oliva. En alguns casos, també se li pot afegir l’acompanyament que, normalment, es tracta d’un sofregit de verdures, tomàquet, pebrot… el que anomenem “la samfaina”.  I per les festes de Setmana Santa és ben típic el bacallà amb cigrons, amb ou dur i espinacs. També amb truita o per fer bunyols.

També és habitual cuinar-lo amb productes de la mateixa temporada com poden ser les carxofes o els pèsols.

Quins són els productes de bacallà que tenim a la nostra botiga online i a les diferents peixateries Ametller Origen?

A la botiga online ara mateix trobareu el bacallà fresc Skrei de temporada. Bacallà que, com bé hem dit, prové de Noruega, Islàndia o  Dinamarca, de carn blanca i translúcida, pell brillant i fàcil de laminar una vegada cuinat.

Per altra banda tenim els lingots de bacallà, també un producte ben típic dins de la gastronomia mediterrània. En aquest cas nosaltres te’l preparem en forma de llom, dessalat i llest per cuinar.

A les nostres botigues Ametller Origen també podràs trobar els bunyols de bacallà, fets artesanalment amb el bacallà més fresc. Un plat exquisit llest per cuinar a casa teva. També el trobaràs a la botiga online d’Ametller.

Aprofita la millor època de l’any per consumir bacallà, gaudeix de la seva carn tendre i melosa i a un preu més assequible que la resta de l’any!