Publicat el

Quin és el peix i marisc de temporada després de l’estiu?

Peix i marisc de temporada Sampera

L’estiu s’acaba i amb ell la temporalitat d’alguns peixos i mariscs, tot i així, el final de l’estiu també ens indica l’inici de temporada d’alguns altres. Inaugurem el mes de setembre, un mes on podem considerar protagonistes peixos i mariscs com el besuc de la taca, la cloïssa fina, el bonítol, el musclo de Galícia i molts més.

Des de Sampera valorem per sobre de tot la qualitat i la frescor del nostre producte, per aquest motiu la nostra experiència de més de 50 anys en el negoci ens ha permès convertir-nos en experts en la temporalitat dels productes de mar. A continuació, t’explicarem quines son les espècies marines més abundants en els nostres mars passat l’estiu i quines particularitats tenen. Així, aprendràs quin és el moment més adequat per adquirir el peix i marisc segons la temporalitat. D’aquesta manera podràs aconseguir el millor preu i la millor qualitat.  

Una de les espècies a destacar són els cefalòpodes. En acabar l’estiu, s’apropen a la costa els primers exemplars de calamars, “xipirons”, “sepions” i pops. La forma més habitual de captura en aquest cas és el tresmall i la potera. Aquests peixos son dels més populars dins la cuina mediterrània. Algunes de les receptes més conegudes son arrebossats i fregits acompanyats d’all i julivert i llimona o, en el cas del pop, fet a la gallega. 

Pel que fa els peixos plans, cal destacar el llenguado, un dels més coneguts i valorats a la nostra cuina. El llenguado de captura d’hivern compta amb una qualitat inigualable, després de l’estiu fresa, es refà i s’omple de carn. Aquesta carn a l’hora de cuinar-la és excepcionalment sucosa i tendre.

El moll de roca també és un dels protagonistes després de l’estiu. Un peix que es pot considerar blanc o blau depenent la temporada en la que ens trobem. Es tracta d’un peix vistós, de colors vius ataronjats. El tipus de pesca i la zona on es capturi determinarà si té escata o no. Un fet curiós és que a la costa del Mediterrani en el moment de la captura tradicionalment es cargola dins de caixes de refrescos, per això treure’l mantenint la seva forma es converteix en un indicador de frescor. Tot i així aquesta tradició cada vegada es practica menys i són pocs els pescadors que encara ho mantenen.

Com a peixos d’escata tenim el conegudíssim besuc de la taca, un peix que destaca per ser un dels plats estrella a taula per Nadal. La seva característica taca a la part superior del tronc és el que el fa confondre als seus depredadors. El seu color marronós, vermellós o ataronjat varia segons si és de la costa mediterrània o bé de l’Atlàntica, on és més abundant. El preu acostuma a ser força elevat però en plena temporada assoleix cotes molt més assumibles per a molts consumidors.

La Gallineta, de la família de l’escórpora, també l’hem de destacar dins de la pesca de després de l’estiu. Rep una gran quantitat de noms diferents segons on es capturi: Cabra, “panegal”, “cabracho”, “rascassa”… Es pesca habitualment amb palangre i és un peix ideal per fer un bon fumet, per fer al forn amb suquet o per fregir sencer, entre d’altres.

Un altre peix de temporada post-estiu és el verat, típic de la costa de La Coruña i conegut com a “verdel”. A la costa de Cambrils, L’Ametlla o Llançà ja es comencen a veure els primers exemplars. El Verat de proximitat a Barcelona té un cost força elevat mentre que l’importat de llocs com Noruega, Holanda, França o Nord d’Espanya és més econòmic i acaba obtenint més quota de mercat. Un mode de preparació molt típic en aquest cas és en escabetx o en sal o conserva, com antigament.

Per últim parlarem del musclo gallec. També es troba en el seu millor moment després de la temporada d’estiu. Després que les aigües s’escalfin, el musclo fresa i perd percentatge de carn (en el seu millor moment té un 22-25% de carn sobre el pes total de cada musclo). En aquesta època, al setembre, es quan es refà i assoleix el percentatge de carn perfecte, adquirint aquell color taronja “butà” tant característic del musclo de Galícia.

Si vols més informació sobre la temporalitat  d’algunes espècies et recomanem consultar: https://pescadodetemporada.org/. Per adquirir el peix i marisc més fresc i de qualitat pots fer la teva comanda a la nostra peixateria online.